Naaldhout

Douglas/grenen/vuren

Douglas

De bomen bereiken een hoogte van 40 tot 60 meter, maximaal 90 meter. De rechte cilindrische takvrije stam is gemiddeld 20 meter lang en heeft een diameter van 1,0 – 2,0 meter. Douglas hout heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen maximaal 40-55 mm en bij jongere aanplant 70 – 80 mm breed. Afhankelijk van het groeigebied is niet alleen de kleur maar zijn ook de volumieke massa en de sterkte variabel. De houtsoort is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten voor.

Grenen

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het hout donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt het kernhout scherp af tegen het 50-100mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Het spint kan soms, meestal plaatselijk, enigszins donkerder dan normaal gekleurd zijn. Dit komt door de aanwezigheid van drukhout (reactiehout), dat als een natuurlijk gebrek moet worden gezien. In het kernhout valt deze afwijking met het blote oog vrijwel niet te constateren. Evenals de andere naaldhoutsoorten uit de gematigde luchtstreken vertoont Grenen een duidelijk verschil tussen het licht gekleurde vroeghout en het donkerder gekleurde laathout.

Vuren

Er is geen kleurverschil tussen kernhout en spint. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin. Evenals de andere naaldhoutsoorten uit de gematigde luchtstreken vertoont deze houtsoort een duidelijk kleurverschil tussen het lichte vroeghout en het donkerdere laathout. Deze houtsoort is harshoudend, maar de opvallende harsgeur zoals die bij grenen voorkomt, ontbreekt. In deze houtsoort komen zogeheten harszakken voor, ruimten in het hout gevuld met hars, dat na openzagen eruit kan lopen.